top of page

פירות יבשים, אגוזים וזרעים

הדרך שלכם להעשיר את התזונה בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים

    כל מה שחשוב לדעת על פירות יבשים: המתוקים הכי בריאים שיש! 

    גם בלי חג ט"ו בשבט ומנהגיו הקולינריים המסורתיים, שנועדו לבטא את הקשר עם התחדשות הטבע והחקלאות, מומלץ ליהנות מפירות יבשים. אחרי הכול, מדובר בנשנושים המתוקים הבריאים ביותר שיש ובספקי אנרגיה חשובים! אז מהם פירות יבשים ולמה בכלל מייבשים אותם? כל התשובות בהמשך! המשיכו לקרוא!  

    הדחף לזלילת מתוקים, הוא כידוע מהקשים ביותר לריסון, כאשר התוצאה היא השמנה והופעת מחלות. דרך טובה להרגיע את הדחף למתוק, מבלי לחטוא בעוגות, גלידות וממתקים, היא אכילת פירות יבשים. 

    הם מתוקים, אבל יש להם ערכים תזונתיים גבוהים, הם משביעים, ומעודדים את חילוף החומרים ובשל חיי המדף הארוכים שלהם, הם יכולים להיות זמינים תמיד בבית.  

     

    פירות יבשים, יש לדעת, הם כבר מזמן לא רק הקלאסיקות המוכרות של ט"ו בשבט כמו הדבלים (תאנים מיובשות), הצימוקים, התמרים, המשמשים והשזיפים. 

     

    כיום ניתן למצוא מגוון גדול של פירות המשווקים בצורתם המיובשת, כמו תפוחים, אפרסקים, בננות, חמוציות, קיווי, אגסים, מנגו, אננס, פפאיה, חבושים, אפרסמון ותות שדה.

    למה מייבשים פירות? 

    ייבוש פירות, היא שיטה עתיקת יומין לשימור יבולי פרי גדולים, כדי שניתן יהיה לאכול מהם לאורך זמן, מבלי שירקיבו. בהליך הייבוש (שנעשה בשנים עברו וגם היום לעיתים) באמצעות חשיפה לשמש, הפרי מצטמק לשביעית ממשקלו, משנה את צבעו, המים מתאדים ממנו וריכוזי בשר הפרי והסוכר שבו, עולים. 

     

    למעשה, הריכוז הגבוה של הסוכר בפירות יבשים, הוא מה שמשמר אותם, מאחר שהוא לא מאפשר לחיידקים ולפטריות להתפתח ולהתקיים בפרי.

     

    כיום ייבוש הפירות מתבצע בצורה ממוכנת, אך הם ממשיכים ליהנות מחיי מדף ארוכים ולהוות חלופה מוצלחת למינים שונים של פירות טריים, המאפשרת ליהנות מהערכים התזונתיים הייחודיים של כל אחד מהם, גם כשהם נמצאים מחוץ לעונתם.

    מהם השימושים בפירות יבשים?​

    לפירות יבשים יש שימושים רבים. אפשר לאכול אותם כארוחת ביניים טעימה ומשביעה, או לנשנש אותם בכל עת, כחטיף שלא מחייב טרחה ומועיל במצבים של רעב, עייפות וחוסר ריכוז. הודות להיותם מקור מעולה לאנרגיה זמינה, פירות יבשים טובים לאכילה לפני וגם אחרי אימון או פעילות גופנית. 

    פירות יבשים מתאימים מאוד לשילוב בשייק סופר פוד, ביחד עם פירות טריים, אגוזים למיניהם, זרעי צ'יה, גוג'י ברי וכל מה שעולה על הדעת.

     

    אפשר לגוון באמצעות פירות יבשים גם דייסות, גרנולה או דגני בוקר ולשלב אותם בקינוחים, לפתנים, עוגות ומאפים, לעיתים כתחליף לסוכר. פירות יבשים יכולים להשתלב מצוין גם בתבשילי קדרה שונים, שהם מוסיפים להם מתקתקות מיוחדת. 

    פירות יבשים: מתוקים, אבל בריאים! 

    פירות יבשים מאופיינים אומנם בריכוז גבוה של סוכר, אבל גם בכמות גבוהה של סיבים תזונתיים, המביאים לאיזון ברמת הסוכר, לצד תרומתם הידועה לפעילות מעיים סדירה. התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים, הם גם הסיבה לכך שאכילת פירות יבשים, מרגיעה את הרעב וגורמת לתחושת שובע לאורך זמן.

     

    כדי לתגבר את האפקט הבריאותי, מומלץ לשלב סוגים רבים של פירות יבשים בתפריט היומי. לכל אחד מהם תכולת רכיבים תזונתיים ייחודית משלו. 

    במשמשים מיובשים, למשל, יש כמויות גבוהות של ברזל אשלגן ובטא-קרוטן (הפיגמנט הכתום, ההופך בגוף לוויטמין A), בתמרים מיובשים יש הרבה מגנזיום, אשלגן וסידן, הדבלים (תאנים מיובשות) עשירות במיוחד בסידן, בשזיפים מיובשים כמות גבוהה במיוחד של סיבים תזונתיים ופיגמנטים סגולים, שהם נוגדי חמצון חזקים. הפפאיה המיובשת עשירה באשלגן והחרובים עתירי מגנזיום.

    גם האגוזים והשקדים, שאינם ממש פירות, נמנים באופן מסורתי על משפחת הפירות היבשים ומהווים חלק בלתי נפרד משולחן סדר ט"ו בשבט. 

     

    אגוזים למיניהם, פקאנים, אגוזי מלך, קשיו, אגוזי ברזיל ועוד, הם אומנם בעלי ערך קלורי גבוה ומכילים הרבה שומן, אבל יש בהם גם כמויות גבוהות של חלבון, חומצות שומן בלתי רוויות ורכיבים תזונתיים חשובים נוספים.

    שקדים עשירים בוויטמין E, באגוזי מלך יש כמות גבוהה של נוגדי חמצון, לצד חומצות שומן מסוג אומגה 3 ממקור צמחי והמינרלים מגנזיום ואשלגן. אגוזי קשיו, הם מקור טוב למגנזיום ואגוזי ברזיל מכילים את המינרל סלניום.

    איך לצרוך פירות יבשים ואגוזים? 

    פירות יבשים מומלץ להעביר שטיפה במים לפני האכילה, כפי שנוהגים בפירות טריים. כדאי לבחור בפירות יבשים אורגניים שיובשו בשיטה טבעית ולבדוק שלא הוספו להם חומרים משמרים, צבעי מאכל, גופרית או סוכר. את האגוזים והשקדים יש לצרוך, למיצוי הערך הבריאותי, כשהם טריים ולא קלויים ומומלחים.

    bottom of page